Leerlingbegeleiding

Werking

Jouw school werkt samen met het Provinciaal Centrum voor LeerlingenBegeleiding Limburg. Het provinciaal CLB ondersteunt kleuterscholen, lagere en secundaire scholen van het provinciaal, stedelijk of gemeentelijk onderwijs.

Leren gaat zoveel beter als men zich goed voelt op school. Daarom is leerlingenbegeleiding – samen met het schoolteam – zo belangrijk. De Rechten van het Kind vormen onze leidraad, in theorie en in praktijk. Het CLB heeft bijzondere aandacht voor leerlingen die in hun ontwikkeling en leerproces bedreigd worden.

Het CLB kan leerlingen begeleiden op 4 domeinen:

 

  • Leren en studeren: leren omgaan met en verhelpen van leermoeilijkheden, faalangst ... 
  • De schoolloopbaan: informatie bieden en leren studiekeuzes maken ... 
  • Sociaal-emotionele ontwikkeling: leren omgaan met elkaar, verdriet helpen verwerken ... 
  • Preventieve gezondheidszorg: medische onderzoeken en vaccinaties verrichten, leren gezond leven ... 

 

Het CLB werkt hoofdzakelijk op vraag van leerlingen, ouders of leerkrachten. Individuele vragen om informatie, om hulp, om begeleiding ... Of vragen van een klasgroep, een oudergroep ... 

Elke vraag is belangrijk en verdient aandacht. Vele vragen kunnen door een goede samenwerking school – ouders – leerling(en) beantwoord worden. 

Het CLB werkt ook samen met andere diensten. Uiteraard gebeurt dit altijd in overleg en met toestemming;van de ouders of van de leerling (vanaf 14 jaar) en met respect voor de privacy. 

Het CLB werkt in teamverband: maatschappelijk werkers, pedagogen of psychologen, artsen en verpleegkundigen ... Zo kunnen moeilijke situaties deskundig en met de beste zorg benaderd worden. Het CLB werkt dicht bij de school, maar is er geen deel van. Wij werken onafhankelijk!

Leerlingendossier & medisch onderzoek  

Het CLB houdt een leerlingendossier bij met de verplichte medische gegevens en de begeleidings-vragen. Dit dossier valt onder het beroepsgeheim van elke CLB-medewerker. De ouders en de leerlingen (+14) hebben het recht via een gesprek of verslag geïnformeerd te worden over de inhoud van hun dossier.

Als de leerling van school verandert wordt dit dossier aan het nieuwe CLB overgemaakt. Ouders of de leerling van 14 jaar of ouder kunnen schriftelijk verzet aantekenen tegen deze overdracht binnen een termijn van 30 dagen. De medische gegevens moeten altijd overgedragen worden.

De algemene medische onderzoeken vinden plaats in het centrum (2de kleuterklas, 5de leerjaar, 1ste en 3de secundair onderwijs, 1ste deeltijds onderwijs of leertijd). De gerichte onderzoeken gebeuren in de school (1ste kleuterklas, 1ste en 3de leerjaar).

Ouders ontvangen het verslag van het onderzoek. Deze onderzoeken zijn verplicht. Ouders kunnen een onderzoek door de arts van het centrum weigeren. Zij dienen dit schriftelijk mee te delen. Het onderzoek moet wel uitgevoerd worden, dit kan dan door een arts naar keuze en op eigen kosten.

Aanwezigheid in de school

In de Stedelijke Humaniora van Dilsen is er op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telkens van 9.00u tot 16.00u een CLB-medewerker aanwezig. Op woensdag en na de kantooruren kan dit op afspraak. Dit kan telefonisch of via SmartSchool.

Het CLB-team op school bestaat uit Silke Plessers en Wilfried Croux. Sofie Tollet (CLB-arts) en Christina Campana (verpleegkundige) zijn in Hasselt te bereiken.

Jij kan rechtstreeks een afspraak maken via ons centraal adres:


Provinciaal CLB
Willekensmolenstraat 140
B - 3500 Hasselt
België

Tel.: 011 23 81 20
Fax: 011 23 81 15
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Verantwoordelijke: Wendy Mertens (directeur Provinciaal CLB).

Openingsuren centrum

Tijdens schooldagen van maandag tot donderdag van 8.30u tot 12.00u en van 13.00u tot 17.00u (na 17.00u enkel op afspraak).

Op vrijdag van 8.30u tot 12.00u en van 13.00u tot 16.00u.

Ook open tijdens de krokusvakantie, de herfstvakantie, de eerste twee weken van juli en de laatste twee weken van augustus.

We sluiten tijdens de paasvakantie, de kerstvakantie (met uitzondering van twee dagen) en van 15 juli t.e.m. 15 augustus.